Rólunk

Zala megyében – a Balatontól 50 km-re, Zalaegerszegtől 8 km-re, Bagod mellett – található a Csurgaszi Huszár malomként ismert lovas tanya, mely az Apacs tanya nevet kapta, a ménesbe legelőször született, fekete-fehér foltos kis csikóról.
A dombos-lankás erdőkkel övezett ősgyepes legelő, melyet a Zala folyó szel át, kiválóan alkalmas a lovak természetes tartására, tereplovaglásra, kezdők és haladók biztonságos oktatására.

Legfontosabb célkitűzésünk, hogy ezen a természet közeli helyen – ahol az ember, az állatok és a természet, egymást tisztelve zavartalanul élhet – lehetőséget adjunk mindenkinek, gyermekeknek, felnőtteknek, hogy megérezzék a lovaglás, terep lovaglás közbeni szabadság érzését.

Programjaink középpontjában természetesen a ló áll, ám szeretnénk, ha minél többen megismernék a tanyán található háziállatokkal való bánásmódot, a velük való csodálatos kapcsolatot, mely bizalomra épül, és megérezni mennyi örömöt tudnak okozni. Egy-egy örömteli lovaglás, közös sütés-főzés, együtt játszás, pancsolás és beszélgetések közben szoros barátságok születnek. S mikor ez alatt egy-egy fiatal lovasról kiderül, hogy több érzéke van az átlagnál a lovaglás iránt, biztosítjuk számára a gyermek versenyek rendszerébe való bekapcsolódást és felkészülést, lovas és a ló tekintetében egyaránt.

Lovainkat a lehető legtermészetesebb módon tartjuk, csoportos fél-rideg tartásban. A gyerekek a lovaglást a lovak legelőről történő bevezetésével kezdik, és közben észre sem veszik, hogy rá vannak utalva a lovak fejével való gondolkodásra. Előbb-utóbb rájönnek, hogy a lóért nem futni kell, hanem ha csendben, nyugodtan, jó szándékkal közelítik meg őket, a legnagyobb bizalom és legigazabb barátság alakulhat ki kedvenc lovacskájukkal.
Megtanulják a lovakkal való biztonságos ám határozott bánásmódot, mely a megfelelő
ellátásukkal és ápolásukkal kezdődik. Majd jöhet az alapos tisztogatás, nyergelés, kantározás és a várva várt lovaglás. Azután a jól megérdemelt fürdetés, mely különösen jól esik melegben az állatoknak, és az sem baj ha mi is kicsit vizesek leszünk. Négy lábú barátainkat vissza vezetjük a dús legelőre, és megkaphatják a féltve őrzött jutalom falatot, répát, almát, megköszönve az napi munkájukat. S aki szeretne elidőzhet még az árnyékos tó parton, vagy lehűti magát a folyóban és figyelheti a lovas társai lovaglását, abból is tanulva.

Lovas táborok során ezek a feladatok és a lovaglás alapjai rutinszerűvé vállnak, és magabiztosan, élményekkel és új barátokkal gazdagabban folytatódnak majd az edzések. S mikor a várva várt álom valóra válik és a nagy kedvenccel eljön az első tereplovaglás, azok a ragyogó szemek, az az óriási mosoly… Akkor érti meg a lovas és mondja az oktató, hogy megérte!!!

Kívánom Mindenkinek, hogy ezt éje át!!!